ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΩΝ


BABY SOPHISTICATE
Ένα σχέδιο της Linden Heflin

Μετάφραση από τα Αγγλικά: Μαρία Ζηλάκου

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά απλό και γρήγορο πλεκτό, ένα χαριτωμένο ζακετάκι για το κοριτσάκι ή το αγοράκι σας. Το σχετικά χοντρό νήμα που θα χρησιμοποιήσετε βοηθάει να ολοκληρώσετε το πλεκτό γρήγορα. Το ζακετάκι πλέκεται από πάνω προς τα κάτω, χωρίς ραφές. O γυριστός γιακάς του δίνει ένα αέρα ιδιαίτερης κομψότητας – είναι σαν αυτό το μωρό να βρίσκεται σε μια βιβλιοθήκη, να πίνει το τσάι του και να διαβάζει …Σαίξπηρ!
Μπορείτε να κατεβάσετε το μεταφρασμένο σχέδιο σε μορφή pdf πατώντας εδώ
Μέγεθος: 0-3 μήνες (6-12 μήνες)
Διαστάσεις πλεκτού (μετά το σιδέρωμα)
Στήθος (περιφέρεια)
40,6 (48,3) εκ
Μήκος (μετρώντας από την μασχάλη)
17,8 (20,3) εκ

Δείγμα: 15 π x 20 σειρές= 10 εκ σε πλέξη ζέρσεϋ (κάλτσα)
Νήμα: Νήμα πάχους 4/Aran medium [78 μέτρα/50 γραμμάρια x 3 κουβάρια]
Βελόνες: κυκλική βελόνα Νο 5mm, με μήκος καλωδίου 60 εκ., καλτσοβελόνες Νο 5mm
8 κουμπιά με διάμετρο 2,2 εκ.
Χοντρή βελόνα ραψίματος
4 Δείκτες Πόντων
2 παραμάνες για κράτημα των πόντων
Τεχνικές

Τύλιγμα & Γύρισμα
Φέρνετε το νήμα σας μπροστά από το πλεκτό, περνάτε άπλεκτο τον επόμενο πόντο από την αριστερή στη δεξιά βελόνα, φέρνετε το νήμα πάλι στο πίσω μέρος του πλεκτού, περνάτε τον «τυλιγμένο» πόντο πίσω στην αριστερή βελόνα και συνεχίζετε το πλέξιμο
1 π Άπλεκτος
Περνάτε ένα πόντο από την αριστερή στην δεξιά βελόνα, χωρίς να τον πλέξετε
1 Αύξηση
Προσθέτετε ένα πόντο στο πλεκτό σας με την μέθοδο που θα βρείτε εδώ

Συντομογραφίες

π
Πόντος/πόντοι
ΤΔ
Τοποθετείστε τον Δείκτη Πόντων
ΜΔ
Μετακινείστε τον Δείκτη Πόντων
ΚΠ
Καλή Πλευρά (του πλεκτού)
ΑΠ
Ανάποδη Πλευρά (του πλεκτού)
Κ
Καλή (πλέξη0
Α
Ανάποδη (πλέξη)
ΔΚ
Δεξί Κλείσιμο=2π μαζί Κ
Αρχή της ζακέτας
Σε αυτό το σημείο του σχεδίου, θα πλέξετε τον ωμίτη της ζακέτας. Οι Αυξήσεις πριν και μετά τους Δείκτες οδηγούν στο σχηματισμό των μανικιών και του σώματος της ζακέτας. Οι 3 Αυξήσεις από τις δύο πλευρές  του λαιμού δημιουργούν ένα σχήμα V που θα σας βοηθήσει να πλέξετε τον γυριστό γιακά.
Ρίχνετε 28(34) π.
Σειρά 1: 1 π Άπλεκτος, 2(3)π Κ, ΤΔ, 5(6)π Κ, ΤΔ, 12(14)π Κ, ΤΔ, 5(6)π Κ, ΤΔ, 3(4)π Κ
Σειρά 2 (και όλες οι σειρές της ΑΠ): 1 π Άπλεκτος, πλέκετε Α τους υπόλοιπους π.
Σειρά 3: 1 π Άπλεκτος, 1 Αύξηση, * Κ έως 1 π πριν από τον Δείκτη, 1 Αύξηση, 1 π Κ, ΜΔ,1 π Κ, 1 Αύξηση, επαναλάβετε από * έως τον τελευταίο π, 1 Αύξηση, 1π Κ.     [38(44)π]
Σειρά 5: 1 π Άπλεκτος, *πλέκετε Κ έως 1 π πριν τον Δείκτη, 1 Αύξηση, 1π Κ, ΜΔ, 1π Κ, 1 Αύξηση, επαναλάβετε από* έως το τέλος της σειράς.
Σειρά 7: 1 π Άπλεκτος, 1 Αύξηση, * πλέκετε Κ έως 1 π πριν τον Δείκτη, 1 Αύξηση, 1π Κ, ΜΔ, 1π Κ, 1 Αύξηση, επαναλάβετε από * έως τον τελευταίο π, 1 Αυξηση, 1π Κ.     [56(62)π]
Σειρά 9: 1 π Άπλεκτος, *πλέκετε Κ έως 1 π πριν τον Δείκτη, 1 Αύξηση, 1π Κ, ΜΔ, 1π Κ, 1 Αύξηση, επαναλάβετε από* έως το τέλος της σειράς.
Σειρά 11: 1 π Άπλεκτος, 1 Αύξηση, * πλέκετε Κ έως 1 π πριν τον Δείκτη, 1 Αύξηση, 1π Κ, ΜΔ, 1π Κ, 1 Αύξηση, επαναλάβετε από* έως τον τελευταίο π, 1 Αυξηση, 1π Κ.       [74 (80)π]
Σειρά 13: 1 π Άπλεκτος, *πλέκετε Κ έως 1 π πριν τον Δείκτη, 1 Αύξηση, 1π Κ, ΜΔ, 1π Κ, 1 Αύξηση, επαναλάβετε από* έως το τέλος της σειράς.
Επαναλαμβάνετε τις σειρές 2 και 13 για άλλες 3 (4) φορές, έτσι ώστε να έχετε 106 (120) π στη βελόνα σας. Συνεχίστε σε πλέξη ζέρσεϋ έως ότου ο ωμίτης να έχει μήκος 8,9 (11,4) εκ. Σταματείστε αφού πλέξετε την ΑΠ.
Σώμα
Πλέκετε Κ έως τον πρώτο Δείκτη (δεξί μποστινό μέρος) και τοποθετείτε τους επόμενους 23 (26) π σε μια παραμάνα για την συγκράτηση των πόντων. Ενώνετε νήμα και πλέκετε Κ έως τον επόμενο Δείκτη (πλάτη), τοποθετείτε τους επόμενους 23(26)π σε μια παραμάνα για την συγκράτηση των πόντων. Πλέκετε Κ έως το τέλος της σειράς.(αριστερό μπροστινό μέρος)
Συνεχίστε σε πλέξη ζέρσεϋ, προσέχοντας να παίρνετε πάντα Άπλεκτο τον πρώτο πόντο σε κάθε σειρά, έως ότου το μήκος (μετρώντας από την μασχάλη και κάτω) να είναι 15,2(17,8)εκ.    [πρέπει να έχετε 56(68) π στο σώμα της ζακέτας]
Θα πλέξετε 7 σειρές σε πλέξη μους, προσέχοντας να παίρνετε πάντα Άπλεκτο τον πρώτο πόντο σε κάθε σειρά.
Κλείστε όλους τους π πλέκοντας Κ.
Μανίκια (2 φορές)
Περνάτε τους 23(26) π που κρατήσατε στην άκρη από την παραμάνα στις καλτσοβελόνες και πλέκετε ζέρσεϋ κυκλικά (σημ.τ.μετ.ΠΡΟΣΟΧΗ! Ζέρσεϋ κυκλικά =Κ όλους τους π) για 12,7(15,2) εκ.
Συνεχίζετε κυκλικά με πλέξη μους κυκλικά(σημ.τ.μετ. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μους κυκλικά = 1 γύρος Κ, 1 γύρος Α)
Κλείστε όλους τους πόντους, πλέκοντας Κ.
Γιακάς
Ξεκινώντας από την αριστερή κάτω άκρη, σηκώνετε και πλέκετε 1π Κ σε κάθε Άπλεκτο π κατά μήκος του μπροστινού ανοίγματος και σε κάθε π του λαιμού της ζακέτας.
Πλέκετε 4 σειρές Κ όλους τους π.
Σειρά 5: πλέκετε Κ έως 18(22)π πριν το τέλος της σειράς, Τύλιγμα & Γύρισμα,
Σειρά 6: πλέκετε Κ έως 18(22)π πριν το τέλος της σειράς, Τύλιγμα & Γύρισμα,
Σειρά 7: πλέκετε Κ έως 2 π πριν τον «τυλιγμένο» πόντο, Τύλιγμα & Γύρισμα,
Επαναλάβετε την Σειρά 7 για άλλες 5 φορές(πρέπει να κάνετε 4 φορές Τύλιγμα & Γύρισμα σε κάθε πλευρά του γιακά)
Επόμενη σειρά: πλέκετε Κ έως τους τελευταίους 17(21)π, σηκώνοντας και πλέκοντας Κ τους «τυλιγμένους» πόντους καθώς προχωράτε, ΔΚ, ζετέ, *2(3)π Κ, ΔΚ, ζετέ, επαναλάβετε από* έως τους τελευταίους 3(4)π, 3(4)π Κ.
Πλέκετε 3 ακόμη σειρές Μους (σηκώνοντας και πλέκοντας Κ τους «τυλιγμένους» π στην πρώτη σειρά)
Κλείστε όλους τους π πολύ χαλαρά!!! Η σχεδιάστρια προτιμά την μέθοδο της Elizabeth Zimmerman για το κλείσιμο των πόντων. Οδηγίες θα βρείτε εδώ .
Κρύψτε καλά τις άκρες του νήματος(επίσης μην ξεχάσετε την τρύπα στη μασχάλη που θέλει ράψιμο)
Ράψτε τα κουμπιά.
Φορέστε το σε ένα πολυαγαπημένο μωρό.

Σημείωση της μεταφράστριας: Η μετάφραση και δημοσίευση του σχεδίου στα Ελληνικά είναι εγκεκριμένη από την σχεδιάστρια, Linden Heflin. Περισσότερα σχέδια της ίδιας σχεδιάστριας θα βρείτε στην σελίδα της στο Ravelry: http://www.ravelry.com/designers/linden-down καθώς και στο blog της ίδιας: http://stockinette.wordpress.com/Copyright-2009 Linden Heflin. All rights reserved.
Authorized translation to Greek by Maria Zilakou.
1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΣ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ .ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΛΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΕΨΑΧΝΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΟΥΝΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΟ ΟΤΙ ΖΩ ΣΕ ΕΠΑΡΧΕΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ EMAIL: kiriakoula.konto@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή